How toPonturiTravel guide

Cum te pregătești pentru vacanță. Sfaturi de călătorie

Pregătirea pentru o vacanță poate fi o experiență entuziasmantă, dar poate fi și stresantă dacă nu te pregătești bine. Iată câteva sfaturi utile pentru a te ajuta să te pregătești pentru vacanță și să-ți faci călătoria mai ușoară.

Primul pas în organizarea călătoriei este alegerea destinației. De aici pleacă multe decizii pe care le vei lua. Mergi la mare? Trebuie să îți iei haine ușoare, vaporoase, din materiale care îți lasă pielea să respire. Ești adeptul drumețiilor? Vei avea nevoie de hainele potrivite și va trebui să verifici prognoza meteo înainte de a-ți lua biletul de avion.

Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a călători smart:

  • Planifică în avans: Începe să planifici călătoria cu cel puțin câteva săptămâni înainte, astfel încât să ai suficient timp pentru a-ți face rezervări la hotel, bilete de avion, bilete de autobuz sau alte activități turistice.Dacă știi că ai la dispoziție 5-10 zile de vacanță, evită traseele întortocheate sau destinațiile în care știi că va trebui să petreci 2-3 zile între aeroport și insula aceea care arată minunat pe Instagram.
  • Asigură-te că ai rezervat din timp locurile de cazare – unde vei sta depinde de tine și de așteptările pe care le ai. Există Airbnb-uri în marile orașe care pleacă de la 100 lei pe noapte și camere la hostel (cu 5-10 paturi în cameră) de la circa 50 lei. Verifică înainte locul de cazare cu evaluările turiștilor pentru a te asigura că imaginile care te-au încântat se verifică pe teren.
  • Caută informații despre destinația ta: Informează-te înainte de a ajunge în destinația ta despre cultura locală, moneda, transportul public, obiceiurile alimentare și altele. Acest lucru te va ajuta să te adaptezi mai ușor și să eviți problemele neașteptate.
  • Înainte de a ajunge într-o țară/oraș nou fă o listă cu lucrurile gratuite pe care le poți face (există tururi gratuite, intrări gratuite la muzee în anumite zile ale lunii, expoziții în aer liber, concerte etc), ce poți vedea într-o călătorie de o zi (dacă bifezi locurile populare din prima zi, te vei putea bucura în liniște de vacanță și te vei simți în largul tău să explorezi locurile).
  • Ambalează cu grijă: Încearcă să împachetezi bagajul cu grijă, astfel încât să poți transporta toate lucrurile de care ai nevoie și să eviți excesul de bagaje. Începe cu lucrurile de bază, cum ar fi hainele și produsele de igienă personală, și apoi adaugă lucrurile mai puțin esențiale.
  • Verifică documentele: Asigură-te că ai toate documentele necesare, cum ar fi pașaportul, vizele, biletele de avion sau de autobuz și asigurările de călătorie. Verifică și data de expirare a pașaportului tău pentru a evita problemele la graniță. Dacă călătorești în afara Uniunii Europene va fi nevoie să ai un pașaport valabil cel puțin șase luni după ce treci de granițele țării. Dacă nu ai încă pașaport și este sezonul vacanțelor, așteaptă să îl obții și apoi fă demersurile pentru biletele de avion și cazare. Unele țări necesită inclusiv viză așa că este bine să verifici și acest lucru
  • Învață câteva cuvinte în limba locală: Învață câteva cuvinte sau fraze în limba locală pentru a putea comunica cu oamenii din destinația ta. Acest lucru va fi de mare ajutor atunci când trebuie să găsești un restaurant, să cumperi bilete sau să te orientezi.
  • Stabilește un buget: Stabilește un buget realist pentru călătorie, astfel încât să nu cheltuiești mai mult decât trebuie și să te simți confortabil în timpul vacanței tale. Este destul de posibil să poți plăti cu cardul de debit în marile orașe  însă dacă ajungi în orașe micuțe asigură-te că ai cash. În plus, realizează schimburi valutare doar în locuri autorizate altfel riști să fii păcălit de cei care oferă cursuri “de nerefuzat” pe marginea drumului
  • Fă copii ale documentelor importante – pentru mai multă siguranță, le poți scana și urca pe o platformă cloud (Google Drive, iCloud, Dropbox etc) cu o parolă complexă (de exemplu, dacă ți se fură bagajele și telefonul, să ai cum să ai acces la acte). Pentru liniștea ta sufletească fă copii pașaportului, vizei de călătorie (dacă este cazul), biletelor de avion, rezervărilor la hotel (dacă este cazul), rezervărilor pentru mașină, permisului auto etc
  • Dacă este important pentru tine, asigură-te că ești conectat la internet în permanență – poate că vrei să te bucuri de capabilitățile GPS ale telefonului sau poate că vrei să afli mai multe despre muzee, cafenele sau cluburi (de exemplu, dacă sunt sigure după miezul nopții). Pentru ca internetul mobil de acasă să nu ocupe mai bine de jumătate din bugetul de vacanță, cea mai bună opțiune rămâne să îți iei o cartelă locală. În general, pentru circa 15-20 euro te vei putea bucura de un număr decent de minute internaționale și suficienți giga de internet pentru 1-2 săptămâni de vacanță. De asemenea, te poți conecta la rețeaua de WiFi din cafenele, parcuri și alte locuri publice. Nu uita să verifici ce fel de prize există în țara de destinație și să îți iei un adaptor dacă este cazul.
  • Fii flexibil: Încearcă să fii flexibil și să te adaptezi la situațiile neprevăzute sau la schimbările de program. Acest lucru te va ajuta să te bucuri mai mult de experiența ta de călătorie și să eviți stresul.
  • Ia-ți o asigurare de călătorie – chiar dacă multă lume spune că nu i se pot întâmpla acele lucruri pe care le vedem la știri, cuiva tot i se întâmplă. Pentru a evita să fii tu cel păgubit, ia-ți o asigurare de călătorie. Varianta completă acoperă cazul în care trebuie să îți anulezi călătoria, dacă există o catastrofă naturală la destinație sau un atac terorist, dacă te accidentezi pe durata călătoriei, dacă bagajele îți sunt furate sau pierdute.

În general, pregătirea pentru o vacanță poate fi o experiență distractivă și plină de aventuri. Cu puțină planificare și organizare, vei putea să te bucuri de timpul petrecut în destinația ta și să ai o experiență memorabilă.

Sandu Ionut

Graphic designer, webdesigner si digital artist. Munca mea se bazează pe cunoașterea, alegerea și echilibrul elementelor vizuale și comunicative! Transform zi de zi proiecte in design-uri sofisticate și cu un impact emoțional ridicat.

Articole asemanatoare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button